Pneumatiky v zastoupení

04.10.2010 09:02

 

AVON TYRES

 

TRADICE A HISTORIE PNEUMATIK AVON

 

Avon vyrábí a prodává pod značkou „AVON“

od roku 1902 osobní pneumatiky

od roku 1912 motocyklové pneumatiky

od roku 1958 závodní pneumatiky

 

1885

Tehdy to začalo. E. G. Brown a J. C. Margeston přestavěli původní továrnu na šátky v blízkosti města Bath na jihu Anglie na závod na výrobu produktů z gumy. 

1890

Obchod vzkvétá. Továrna začala být malá. AVON se tedy stěhuje do města Melksham v hrabství Wiltshire. A právě zde vyrábí AVON dodnes většinu svých produktů.

1933

Firma Rolls-Royce si vybrala pneumatiky AVON jako originální obutí pro své vozy. Následovala řada dalších výrobců drahých a exkluzivních automobilů. Partnerství s Rolls-Royce přetrvává dodnes.

1957

AVON vstupuje do světa motoristického závodního sportu. Mezi lety 1958 až 1963 vítězí všichni mistři světa na pneumatikách AVON.

1959

Aston Martin vybavuje své tovární závodní vozy s velkým úspěchem závodními pneumatikami AVON. Aston Martin vyhrál na pneumatikách AVON Mistrovství světa sportovních vozů včetně vítězství ve slavném závodě 24 hodin Le Mans.

Sedmdesátá léta

Nový vývojový trend v pneumatikářském průmyslu se jmenuje „radiální pneumatika“. AVON, v té době jeden ze světových technologických lídrů ve výrobě pneumatik, byl jak při vývoji, tak při uvedení radiálních pneumatik na trh jedním z prvních výrobců.

1981

Za pouhých 100 dní vyvinul AVON pneumatiku pro seriál Formule 1 a v letech 1981 a 1982 dodává závodní pneumatiky několika týmům F1.

1982

AVON získal tříletou smlouvu jako oficiální dodavatel pneumatik do seriálu Formule 3. Tento první tříletý kontrakt se vyvinul do dlouhodobého partnerství, které úspěšně přetrvává dodnes.

1986

Mezinárodní automobilová federace (FIA) pověřila AVON dodávkami závodních pneumatik do seriálu Formule 3000 počínaje závodní sezónou 1988. AVON je oficiálním dodavatelem pneumatik do Formule 3000 dodnes. 

1993

AVON se stal oficiálním dodavatelem pneumatik do seriálu Formule Ford v Evropě.

1997

V tomto roce se uskutečnilo přátelské převzetí AVON americkou společností Cooper Tire & Rubber, která patří k největším a především k nejúspěšnějším výrobcům pneumatik na světě. AVON tím získal přístup k důležitým, v té době urgentně potřebným zdrojům, jako jsou dostatečný kapitál a vysoce moderní vývojové a konstrukční vybavení.

 

Dnes dodává AVON své závodní pneumatiky do více než 150 různých seriálů po celém světě (nejnověji např. do seriálu formulí A1 Grand Prix).

Závodní sport zkrátka koluje značce AVON v žilách a neustále rozšiřuje technikům a vývojářům horizont dalších možností.

Ze všeho, co se AVON naučí ve tvrdém světě motoristického sportu, velmi brzy těží i běžní uživatelé prostřednictvím výkonnostních a vysoce výkonnostních (UHP) pneumatik na silnici nebo v hobby-závodním sportu. Upřímná, trvalá a úspěšná angažovanost značky AVON v motoristickém sportu přináší běžnému řidiči přesvědčivé výhody v podobě běžných silničních pneumatik s vynikajícím jízdním komfortem, excelentní přilnavostí na suché i mokré vozovce a výrazně navýšenými bezpečnostními rezervami.

AVON se specializuje především na vývoj a výrobu prvotřídních pneumatik pro následnou spotřebu a tuning. Do prvovýroby jsou pneumatiky AVON v menším množství dodávány výrobcům exkluzivních značek automobilů (Rolls Royce, Bentley, Aston Martin) nebo výrobcům sportovních speciálů (Morgan, Vanwall, Connaught).

 

LASSA

 

LASSA - historie a současnost 

 

Společnost Lassa byla založena v roce 1974 koncernem SABANCI, jedním z největších koncernů v Turecku. Ročním obratem více než 10 miliard dolarů nalezla své místo mezi 500 celosvětově nejvýznamnějšími firmami. Výroba začala v roce 1978 výrobou pneumatik pro osobní a nákladní automobily, autobusy, zemědělská a terénní vozidla. 

V listopadu 1988 byla podepsána smlouva o společném podniku s oboustranně stejným podílnictvím mezi skupinou SABANCI a Bridgestone Corporation z Japonska. Výsledkem této dohody byla změna názvu podniku na "Brisa Bridgestone Sabanci Tyre Manufacturing and Trading Inc". 1. června 1989 byla dokončena stavba nového továrního komplexu. Výroba pneumatik byla zahájena 1. listopadu 1990. 

Pro firmu BRISA znamenal nový tovární komplex také nový styl řízení v oblasti výroby a kvality, což má v podnikové filozofii stejný význam jako nová technologie a nové strojní systémy. Nová továrna leží 100 kilometrů východně od Istanbulu poblíž města Izmit a je celosvětově největším pod jednou střechou se nacházejícím komplexem na výrobu pneumatik. 

BRISA je šestý největší výrobce pneumatik v Evropě (260.000m2), vyrábí značky Lassa a Bridgestone v sortimentu obsahujícím přes 400 výrobků od automobilových pneumatik až po pneumatiky na stroje pro zemní práce. Aby si udržela konkurenceschopnost, zavádí Brisa neustále nové výrobky nejen na domácí trh, kde již dosáhla vedoucí pozice, ale také na světové trhy. 

Pneumatiky jsou vyráběny podle kvalitativního systému ISO 9001. Odpovídají mazinárodním standardům TRA a ETRTO a předpisům DOT a samozřejmě nesou označení "E", oficiální symbol pro dodržení evropských předpisů. Nové dezény uvedáděné na trh po roce 2007 nesou také certifikaci "TÜV".

BRISA zásobuje pneumatikami v prvovýrobě různé modely těchto výrobců automobilů: Toyota, Ford, Chrysler, Mercedes-Benz, Honda, Mitsubishi, Fiat, Massey-Ferguson, M.A.N., Iveco, Land Rover, Isuzu, Hyundai a New Holland. Pneumatiky pro následný prodej dodává Brisa po celém světě do 40 zemí.

Sídlem továrny BRISA je průmyslový areál KENTSA. Komplex se 3000 zaměstnanci poskytuje zázemí celému provázanému provozu na výrobu pneumatik na ploše o velikosti 2 milionů metrů čtverečních. Vyráběné komponenty najdou uplatnění jak v samotném komplexu Kentsa, tak i na trzích po celém světě. Produkci Brisa podporuje vlastní výzkumné a vývojové centrum pneumatik, které je vybaveno 2 laboratořemi pro provádění speciálních a standardních testů. Ve spolupráci s technologickým centrem Bridgestone hraje toto centrum důležitou roli při trvalém posilování konkurenčních výhod produktů Brisa na světových trzích. 

Tři společnosti působící v rámci komplexu Kensa získaly národní cenu za kvalitu (National Quality Award) a dvě společnosti obdržely evropskou cenu za kvalitu (European Quality Award). Všechny společnosti zachovávají nejvyšší ekologické standardy. 

 

DUSA International LLC je společný podnik SABANCI Holding a firmy DuPont. Dusa vyrábí průmyslové nylonové příze a kordový materiál pro převážnou část Evropy, střední východ, Afriku, stejně jako Severní a Jižní Ameriku. Výsledkem tohoto nového partnerství je skutečnost, že DUSA International zahrnuje všechny strategické podniky vyrábějící součásti pneumatik a zesilovací materiály. K nim patří Kordsa, Nile-Kordsa, Interkordsa Německo, Interkordsa USA, DUSA Brazílie, DUSA Argentina, právě tak jako výrobky nylonové příze a kordového materiálu od SABANCI a Du Pont po celém světě. 

KORDSA (založena 1973) je s odhadovaným 13% podílem na trhu jedním z celosvětově největších výrobců kordového materiálu pro pneumatiky. Tento podnik má roční výrobní kapacitu 26.000 tun kordové tkaniny, 3.500 tun průmyslového kordu a 600 tun různých jiných kordových materiálů.Po integraci s DUSA v říjnu 1999 a úspěšném uzavření expanzivního projektu v roce 2000 vzrostla roční kapacita na 37.000 tun této vysoce odolné 6.6 nylonové příze a představuje nyní 15% celosvětové produkce. Kordsa, jediný výrobce kordu pneumatik v Turecku, uspokojuje největší část domácí poptávky a exportuje přibližně 70% své produkce do více než 50 zemí všech 5 kontinentů. 

BEKSA byla založena v roce 1987 jako 50:50 jointventure mezi skupinou SABANCI a belgickou společností Bekaert, celosvětově největším nezávislým výrobce ocelového drátu. Beksa vyrábí pásovou ocel, podstatnou součást výroby pneumatik, dále pak ostnatý drát, drát pro hadice a pružiny,.. Beksa obdržela v roce 1997 evropskou cenu za kvalitu Quality Awards pro malé a střední podniky. Celkový obrat podniku činil v roce 2000 46 milionů USD. 

SAKOSA jointventure 50:50 mezi koncernem SABANCI a firmou KOSA byl založen v roce1997. KOSA patří konsorciu Koch Industries Inc. of Kansas, USA a společnosti IMASAB, S.A de C.V. ze skupiny Isaac Saba, Mexiko. Výroba se rozjela v roce 2000. Plánovaná kapacita komplexu je 14.000 tun polyesterové kordové příze pneumatik a 12.000 tun vrstvených materiálů, všechno absolutně špičkové výroby svého druhu. Sakosa disponuje druhou největší výrobní kapacitou v Evropě pro polyester HMLS a výrobu příze. Sakosa vyrábí s použitím technologie KOSA ve velkých množstvích kvalitní přízi s nepatrným stupněm smrštění. Sakosa exportuje 80% produkce do Evropy, na střední východ, do Asie a Afriky. 

ENERJISA byla založena v dubnu 1996, aby pokryla potřebu energie podniků koncernu SABANCI. Potřeba elektrické energie firem Kordsa, Brisa, Beksa a Sakosa je tak bezprostředně pokryta z vlastního energetického zařízení. Kapacita elektrárny je 120 megawattů - 900 milionů kilowattů elektřiny a 280 tun odváděné páry/hod.

 

VEE RUBBER

 

Krátká avšak o to úspěšnější historie VEE RUBBER

 

Společnost VeeRubber byla založena v roce 1977 v Bangkoku, Thajsko, a zpočátku vyráběla pneumatiky a duše pro bicykly.

Krátce nato však VeeRubber začal s výrobou pláštů pro mopedy, skútry, motocykly a pochopitelně i širokým sortimentem duší.

VeeRubber se rychle ujal vedení na domácím trhu a rozšířil své prodeje  v posledních 25 letech nepřetržitě v Asii, západní Evropa, USA, Kanadě a Latinské Americe. Již více než deset let pracuje továrna jako smluvní výrobce pro některé přední světové značky a jako první prezentoval na domácím trhu vlastní špičkovou automobilovou pneumatiku City Star V2.

Mezitím VeeRubber provozuje více než 10 výrobních závodů a rozšířil se po celém světě a zaměstnává více než 5.500 zaměstnanců. Základ pro tento rychlý růst byl profesionální vývoj výrobků a pokračující investice do více než 100 milionů amerických dolarů. Stále více velkých značek spoléhá na kvalitu Vee Rubber Products a nechávají si u této společnosti vyrábět své vlastní zančkové pneumatiky. VeeRubber dodává pod svým vlastním jménem modernizované pneumatiky pro motocykly a skútry výrobcům GAS GAS (Španělsko), Derbi (Španělsko), Yamaha (Španělsko), Sherco (Španělsko), MBK (Francie), Malaguti (Itálie), Piaggio (Itálie), Yamaha ( Thajsko) a Honda (Thajsko) jako standard. Nově k odběratelům patří i značka RIEJU.  V automobilovém sportu na Asijském kontinentu je VeeRubber úspěšně taky několik let. Krom toho je Vee Rubber hlavním sponzorem thajského Go-Kart Championship a oficiální sponzor týmu Honda pro silniční a motokrosové závody. VeeRubber provozuje motocyklové závodní družstvo, které je velmi úspěšné na motocyklech Yamaha.

VeeRubber je spolehlivým výrobcem a prokázal kvalitu svých výrobků na mnoha významných trzích. VeeRubber obdržel několik důležitých schválení a certifikátů regulačními a certifikačními autoritami, jako je ISO 9000, U. S. Ministerstvo dopravy (DOT), Thajský průmyslový normalizační institut (TISI) a Federace motoristického sportu klubů Thajsko (FMSCT). Ve svém výrobním programu má i několik pneumatik schválených pro závody FIM. V Thajsku je to jeden z největších exportérů  (90% objemu výroby do více než 100 zemí) a v návaznosti na to má několik cen za Export.

VeeRubber se objemem výroby přibližně 40 milionů pneumatik ročně (jízdní kola) stává největším světovým výrobcem v tomto segmentu. Dalších 30 milionů kusů ročně vyrobí v segmentu moped, skútr, motocykl, motokros, ATV a motokáry. VeeRubber je také největším světovým producentem motocyklových duší nejen pod svým označením, ale také jako výrobce pro mezinárodně známé značky. Z celkové výroby 100 000 000 duší je polovina pro známé světové značky, zbytek odchází pod vlastním jménem, stejně tak i v oblasti motocyklových pneu, kde se z 30 000 000 vyrobených kusů jen třetina vyrábí pod vlastním jménem.  Díky velmi dobře fungujícímu prodeji v USA a západní Evropě má VeeRubber nové vlastní vývojové centrum, do kterého se mu podařilo získat i několik zvučných jmen v tomto byznysu. Příkladem je Leo Smith (britský motocyklový závodník), který 18 let pracoval pro Avon Tyres, kde 8 let sloužil jako testovací jezdec pro motocyklové pneumatiky a během dalších 10 let pracoval jako šéf vývoje. 

V roce 2006 otevírá VeeRubber nový závod na výrobu pneumatik pro osobní automobily, lehké nákladní automobily, nákladní auta a splňuje nejvyšší technické normy.  V roce 2007 má již plnou výrobní kapacitu 3500000 kusů a k míchání směsi používá nejnovější gumárenské stroje.

VeeRubber je původně rodinný podnik, kde první dodnes tři vedoucí místa zastávají stále lidé z rodiny Sukanjanapong. VeeRubber je výrobcem největší motocyklové pneumatiky na světě v rozměrech 360/30R18 a 120/70R23. Ve světě už kraluje na několika stavbách různým mezinárodním soutěžím.

 

Partnerský obchod:

Pneumatiky.cz

Zpět