Zemřel designér motocyklu Yamaha V-Max, Kenji Ekuan

10.02.2015 17:03
Je to smutné... Včera jsme psali o třicetiletém výročí motocyklu Yamaha V-Max a dnes truchlíme nad smrtí designéra Kenji Ekuana.  
 
Kenji Ekuan byl japonský průmyslový designér, zřejmě nejvlivnější umělec moderního Japonska, taky známý svým návrhem lahvičky pro světoznámou sojovou omáčku Kikkoman a samozřejmě tvůrce designu motocyklu V-Max. 
 
Kenji Ekuan se začal zabývat průmyslovým designem po druhé světové válce, a jeho společnost pomáhala formovat Japonsko po druhé světové válce. Kenji Ekuan se také podílel na designu vysokorychlostního vlaku Narita Express.
 
 
Kenji Ekuan se stal v Hirošimě mnichem na počest svého otce, který zemřel v důsledku radiace ze svržené atomové bomby. Nakonec však podlehl svým druhým silným citům a pokračoval v kariéře designéra. Vystudoval prestižní tokijskou Národní Akademii výtvarných umění a hudby v roce 1955 a o dva roky později založil designérské studio GK Industrial Design Group.
 
Motocykly Yamaha mu byly velmi blízké https://gkdi.com/wordpress/portfolio/power-sports-design-2/ , on sám a firma se však věnovali i jiným oborům https://www.gkid.co.jp/e/portfolio/over-view/index.html

 

 

 

 

 

 

https://www.japantimes.co.jp/news/2015/02/09/national/kenji-ekuan-extraordinary-designer-dead-age-85/#.VNoqQeaG96E

Zpět